برگزاری سمینار پیش بینی رفتارهای حمل و نقلی مردم بر اساس عملکردشان در شبکه های مجازی

کرسی یونسکو در فضای مجازی و فرهنگ: دوفضایی شدن جهان با همکاری مرکز پژوهشی سیاستهای فضای مجازی دانشگاه تهران سخنرانی با عنوان  “پیش بینی رفتارهای حمل و نقلی مردم بر اساس عملکردشان در شبکه های مجازی ” برگزار نمودند. سخنران اصلی این سمینار که عصر روز یک شنبه ۱۹ اردیبهشت ماه ۱۳۹۵ در تالار ایران دانشکده مطالعات جهان برگزار شد، دکتر مجتبی مغربی دانش آموخته مقطع دکترای عمران و کامپیوتر از دانشگاه نیوساوت ولز استرالیا بودند.

برگزاری سمینار پیش بینی رفتارهای حمل و نقلی مردم بر اساس عملکردشان در شبکه های مجازی

دکتر مغربی در جمع اساتید و دانشجویان حاضر در جلسه از پژوهش‌هایی سخن به میان آوردند که طی  چند سال اخیر بر روی رفتار شهروندان نقاطی از کشور استرالیا و شهرهای  ایالات مختلف آمریکا در شبکه‌های اجتماعی  صورت گرفته است. ایشان در توضیح پژوهش انجام گرفته خود گفتند: یک سری از فعالیت‌های خاص در رسانه‌های اجتماعی مختلف صورت گرفته است که در این گونه فعالیت‌ها در بازه زمانی مشخص افرادی را نمونه قرار داده‌اند. نکته قابل توجه در مورد انجام اینگونه از تحقیقات این است که مردم  اطلاعات شخصی خود را به صورت رایگان در اختیار این شبکه‌ها قرار می‌دهند.

دکتر مغربی در ادامه بیان داشتند: یک بخش از کار تحقیق مربوط به شبکه اجتماعی foursquare  می باشد. به گفته سخنران، این شبکه  اجتماعی به زودی در ایران  نیز رشد خواهد کرد.  در این شبکه اجتماعی  7 کاراکتر کاربردی و ۵۲۴ زیر شاخه به چشم می‌خورد. کاراکترهای بکارگرفته شده در این شبکه بیشتر مربوط به رستوران‌ها، موارد آموزشی، تفریحی، ورزشی و موضوعاتی شبیه این موارد می باشد.  ایشان در توضیح کار با شبکه foursquare  گفتند  مردم در هر مکانی که حضور پیدا می‌کنند یک کلیپ در آن قرار می‌دهند و میزان رضایتمندی خود را در این شبکه اجتماعی اعلام می‌کنند. در نتیجه از این طریق می‌توان به بیشترین اطلاعات و داده‌های مراجعین در این رسانه اجتماعی  دست یافت.

دکتر مغربی در ادامه صحبت خود به یکی دیگر از کاربردهای مهم شبکه های اجنماعی در بحران بلایای طبیعی اشاره نمودند. ایشان گفتند به عنوان مثال یکی از فعالیت‌هایی که در حوزه شبکه‌های اجتماعی Twitter و foursquare انجام گرفت مربوط به طوفانی بود که در شهر اورلاندو رخ داد و تبعات مخربی نیز به همراه داشت. قبل از طوفان به دلیل اینکه پیش بینی شده بود که تراکم جمعیت در کدام شهرها بیشتر است مدیریت بحران به طرز بسیار مطلوبی در مواجه با این طوفان انجام گرفت. گاهی در مواقع خاص شهروندان  و اقشار یک جامعه گرفتار اتفاق خاصی می‌شوند که این اطلاعات و داده‌ها در جهت مدیریت بحران می‌تواند مورد  استفاده قرار گیرند.

ایشان در ادامه افزودند: اینکه جابه‌جایی افراد و شهروندان در یک شهر یا یک کشور چگونه و در چه محدوده‌هایی می‌تواند صورت بگیرد را می‌توان به عنوان یک الگوی کاربردی در نظر گرفت و از آن در مدیریت شهری استفاده نمود. با دستیابی به این داده‌ها و اطلاعات در شبکه‌های مجازی می‌توان به راحتی و بدون هیچ هزینه‌ای رفت و آمد مردم در شهر را کنترل کرد. و به یقین دانست که در چه ساعتی سیستم حمل و نقل شهری بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد. و این‌گونه شبکه حمل و نقل شهری را مورد ارزیابی قرار داد و میزان رضایتمندی شهروندان را تخمین زد. همچنین می‌توان فهمید که در چه بازه زمانی با افت تراکم جمعیت در شهر مواجه می‌شویم. دکتر مغربی در جمع‌بندی سخنرانی خود گفتند میزان داده‌هایی که از شبکه‌های اجتماعی استخراج می‌شود در ساخت مدل‌های ترافیکی مهم هستند . همچنین تکنیک‌های استفاده شده در این فرایند نیز مهم هستند. در پایان سخنرانی هدیه‌ای به رسم یادبود از طرف دانشکده مطالعات جهان به دکتر مجتبی مغربی تقدیم شد.

قابل ذکر است که این سمینار از سلسله برنامه‌های انجام شده توسط کرسی یونسکو در فضای مجازی و فرهنگ: دوفضایی شدن جهان و همچنین مرکز پزوهش‌های سیاست های فضای مجازی دانشگاه تهران می‌باشد. از سری نشست‌های انجام شده در این زمینه می‌توان به برگزاری کارگاهای آموزشی ارتباطات توسط پروفسور آسا برگر و هم چنین برگزاری اولین نشست بین المللی سبک زندگی و سلامت: فرهنگ و فضای مجازی در دی ماه ۱۳۹۴ اشاره نمود.

زهرا بویری ده شیخ ایمیل: zbovairi@yahoo.com شماره تماس: 02188011304-02161119299

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *