دومین نشست کرسی یونسکو در فرهنگ و فضای مجازی: دوفضایی شدن جهان
سخنرانی خانم دکتر زهره شاه قاسمی عضو گروه پژوهشی فرهنگ و ارتباطات- جهاد دانشگاهی- واحد علامه طباطبائی با موضوع تحول گفتمان جامعه اطلاعاتی-معرفتی در ایران ( بررسی سیر تحول گفتمان سیاستهای کلان توسعه فناوریهای اطلاعات و ارتباطات)
روز سه شنبه ۳ شهریور ۱۳۹۵ ساعت ده صبح سرکار خانم دکتر زهره شاه قاسمی در محل کرسی فضای مجازی و فرهنگ یونسکو در دانشگاه تهران سخنرانی خواهند کرد. ایشان در سخنرانی خود با عنوان «تحول گفتمان جامعه اطلاعاتی-معرفتی در ایران (بررسی سیر تحول گفتمان سیاستهای کلان توسعه فناوریهای اطلاعات و ارتباطات)» به معرفی و تحلیل شرایط کنونی جامعه اطلاعاتی در ایران خواهند پرداخت.
از دهه ۱۹۹۰، توسعه فناوریهای اطلاعات و ارتباطات و گسترش جامعه اطلاعاتی، یکی از موضوعات مهم سیاستگذاری در سطوح مختلف ملی، منطقهای و بینالمللی بوده است. با پیشرفت فناوریهای اطلاعات و ارتباطات و گسترش کاربرد آن در حوزههای مختلف اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، آموزشی و… رویکردهای سیاستگذاری و برنامهریزی به کاربرد این فناوریها و توسعه آن تغییر یافت.
ضرورت، مزیت و منفعت و فرصتهای ایجاد شده توسط فناوریهای اطلاعات و ارتباطات باعث شده است که بسیاری از کشورها، سیاستها و برنامههای خود را در راستای کاربرد آن و ایجاد “جامعه اطلاعاتی” و در سطح بالاتر “جامعه معرفتی” طراحی و تدوین کنند.
بررسی سیر تحول گفتمانی سیاستهای فناوریهای اطلاعات و ارتباطات(فاوا)در ایران، در سه سطح فرادستی، میاندستی و پاییندستی نشان میدهد که سیاستهای ایران در این زمینه جامع، یکپارچه و چندبعدی نیست. آنچه در رویکرد سیاستهای ایران مشترک است تأکید بر ابعاد اقتصادی و فناورانه است. مقایسه اسناد ایران در زمینه توسعه فاوا و سند منتخب اجلاس بینالمللی جامعه اطلاعاتی نشان میدهد که بیشترین هماهنگی و تطابق بین سند «برنامه چهارم توسعه» و سند مذکور بوده است. گفتمان هر دو سند تحت لوای “گفتمان جامعه اطلاعاتی“ ترسیم شده است. سند «چشم انداز ۱۴۰۴» نیز با تأکید بر توسعه فناوری، با گفتمان بینالمللی در این زمینه تاحدودی تطابق دارد. اما سند برنامه پنجم توسعه، نگاه خوشبینانهای به توسعه جامعه اطلاعاتی نداشته و گفتمان این سند با گفتمان منتقدان جامعه اطلاعاتی هماهنگی دارد که “گفتمان جامعه نظارتی“ است. گفتمان سند پاییندستی نیز(علیرغم تدوین در دوران دولت اصولگرای عدالت محور) با نگاه خوشبینانه و مثبت به توسعه صنعت فاوا، حاکمیت “گفتمان جامعه اطلاعاتی” با محوریت اقتصادی را بازنمایی میکند. بنابراین، “گفتمان جامعه اطلاعاتی” بر رویهم(منهای سند برنامه پنجم توسعه) در اسناد ایران وانمایی شده است اما “گفتمان جامعه معرفتی” هم در اسناد ایران و هم سند بینالمللی اجلاس جامعه اطلاعاتی غایب است.