سینمای سایبرپانک: زمینه‌ها، مضامین و انشعابات

سینمای سایبرپانک: زمینه‌ها، مضامین و انشعابات

پنجاه‌وهشتمین نشست کرسی یونسکو در فرهنگ و فضای مجازی: دوفضایی‌شدن جهان در روز دو‌‌شنبه ۲۲ آبان ۱۴۰۲ با سخنران داوود طالقانی، دانشجوی دکتری دانش اجتماعی مسلمین دانشگاه تهران و پژوهشگر ارتباطات و علوم اجتماعی، به دو صورت حضوری و مجازی در دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران برگزار شد.

«سینمای سایبرپانک: زمینه‌ها، مضامین و انشعابات» عنوان سخنرانی طالقانی در این نشست بود.

سایبرپانک یکی از زیرعناوین فانتزی و علمی-تخیلی در ادبیات و سینما شناخته می‌شود. در سایبرپانک آینده تمدن، شهر و انسان در حالی ترسیم می‌شود که فناوری‌های سایبری تمامی ساحت‌های زندگی روزمره را از آن خود کرده است. جهان‌های سایبرپانکی معمولاً پادآرمان‌شهری هستند و از این حیث سایبرپانک مواجهه‌ای است هنری و انتقادی با فضای سایبر و فناوری‌های آینده.

طالقانی سایبرپانک را جنبشی هنری و فکری دانست که از دهه ۷۰م اوج گرفت؛ هرچند می‌توان ریشه‌های قدیمی‌تر آن را نیز ردیابی کرد. این جنبش وارد ادبیات، سینما و بازی‌های ویدئویی شد. سینمای سایبرپانک یکی از زیرمجموعه‌های هنری و رسانه‌ای این جنبش و دارای زمینه‌های سیاسی، مضامین فلسفی و انشعابات هنری است. طالقانی هر سه عرصه را در سخنرانی خود دنبال کرد. در زمینه‌های سیاسی فمینیسم، دیجیتالیسم، جنبش‌های دانشجویی و تجدیدنظرطلب در مدرنیته را مطرح کرد. درباره مضامین فلسفی به طرح نهیلیسم به‌منزله ایدئولوژی سیاسی، تبدیل الگوی انسان کامل به سایبورگ و تلقی از آرمان‌شهر به‌عنوان سایبرسیتی پرداخت. انشعابات هنری سایبرپانک نیز استیم‌پانک، دیزل‌پانک، نانوپانک و اتم‌پانک در مبحث وی بررسی شد.

این پژوهش یک‌ساله طالقانی در ۱۳ بخش در سایت «سایبرپژوه» انتشار یافته است.

دیگر سوابق پژوهشی و انتشار یافته طالقانی به شرح زیر است:

عنوان پایان‌نامه: تغییرات فرهنگی‌‌ـ‌ارتباطی دوگانه جنون و عقلانیت در سینمای ایران پس از انقلاب اسلامی (مورد مطالعه: تحلیل گفتمان انتقادی فیلم‌های سینمایی مسافران مهتاب، قرمز، پرسه در مه و لانتوری)

کتاب‌ها:

سلبریتی ایرانی، دفتر نشر معارف، چاپ اول ۱۴۰۰، چاپ دوم ۱۴۰۱

شرق‌گرایی: کی‌پاپ، انیمه و تیک‌تاک در ایران، دفتر نشر معارف، ۱۴۰۲

استعمار سایبری، همراه با سید کیارش شیخ‌الاسلام و سیدسجاد شریعتی، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، ۱۴۰۲

همکاری در کتاب:

مقاله «ایده‌آل تایپ مقاومت»، در کتاب یادنامه علوم اجتماعی ایران برای سردار شهید حاج قاسم سلیمانی، انتشارات دانشگاه امام صادق (ع)

مقاله «کرونا و طبی‌سازی زندگی روزمره»، جلد ۲ کتاب آزمون کرونا: دیدگاه‌ها و راهبردها، انتشارات دانشگاه امام صادق (ع)

مقاله «ارتباطات کرونایی: موقعیت‌یابی تقاطع غیرهم‌سطح ارتباطات بحران، ارتباطات سلامت، فلسفه ارتباطات و هم‌دردی رسانه‌ها»، جلد ۳ کتاب آزمون کرونا: دیدگاه‌ها و راهبردها مدخل سیاست‌گذاری رسانه‌ای

دایره‌المعارف سیاست‌گذاری حقوقی، معاونت حقوقی ریاست‌جمهوری مدخل «دهکده جهانی»

دایره‌المعارف رفتار سایبری، معاونت اجتماعی قوه قضاییه

مقاله پژوهشی «بازنمایی شهر تهران در موسیقی رپ فارسی»، فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات

مقالات همایشی:

«چارچوب سیاست‌ و خط‌مشی‌گذاری مطلوب از منظر قاعده نفی سبیل»، ششمین همایش ملی پژوهش‌های نوین در حوزه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی ایران

«ارائه الگوی مصرف آگاهانه در رسانه‌های اجتماعی (مطالعه موردی: شبکه اجتماعی توئیتر در ایران)»، دومین کنفرانس ملی ایده‌های نوین و پژوهش‌های کاربردی در علوم انسانی

«آنارشیسم انقلابی کرونا: کرونا در میانه اندیشه‌های آنارشیستی»، اولین همایش بین‌المللی آوردگاه کرونا

فیلم نشست ۵۸ یونسکو روی آپارات به آدرس زیر در دسترس علاقه‌مندان است:

https://aparat.com/v/5C2sY

زهرا بویری ده شیخ ایمیل: zbovairi@yahoo.com شماره تماس: 02188011304-02161119299

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *