پنجاه و ششمین نشست کرسی یونسکو در فرهنگ و فضای مجازی: دوفضاییشدن جهان
عنوان:
مناظره علمی شبه علم دانشگاهی: منشا و راهحل های مواجهه با آن
در چارچوب آییننامه برگزاری کرسیهای نقد، نظریهپردازی و مناظره
مدیر علمی جلسه:
- دکتر احسان شاه قاسمی: دانشیار دانشکدهی علوم ارتباطات دانشگاه تهران
ارائه دهندگان:
- دکتر شاهو صبار استادیار دانشکدهی مطالعات جهان دانشگاه تهران
- دکتر بابک داریوش استادیار و رییس کمیتهی دستگاهی نظریهپردازی موسسهی پژوهشی شیخ بهایی و دبیرکل اتحادیهی موسسات پژوهشی غیردولتی وزارت علوم
زمان:
- سه شنبه ۱۳ تیر ماه ۱۴۰۲، ساعت ۱۴:۰۰
طی دهها هزار سال از زندگی بشر، تغییر و پیشرفت با آهنگی بسیار آرام رخ میداد و بشر به تدریج میآموخت که چگونه جهان محل زندگی خود را بشناسد و آن را به کنترل خود درآورد. اما در چند صد سال اخیر با انقلابهای علمی و صنعتی این تحولات چنان شتاب گرفت که هر فرد طی دهههای مختلف زندگی خود گویی با جهانی دیگر مواجه میشود. این تحولات علمی، بهداشت و درمان را متحول کردند، امید به زندگی بشر را حدود دو برابر ساختند، ارتباطات فیزیکی و مجازی را با فاصلهی هزاران کیلومتر میسر ساختند و … .
اما اکنون که علم به پاسخ بسیاری از مشکلات بدل شده است، چالشی نسبتا جدید به وجود آمده و ظاهرا به سرعت در حال گسترش است: شبه علم. از چالشهای مهم عصر مدرن آن است که بسیاری از ادعاهای غیرعلمی و بعضا ضدعلمی هم تلاش میکنند از واژگان علمی بهره بگیرند و خود را با عنوان علم عرضه کنند. این همانند سرنوشت هر برند مرغوبی است که رقبای آن تلاش میکنند کالای نامرغوب یا کم مرغوب خود را با نام آن یا نامی شبیه آن به فروش برسانند.
چه عواملی به تشدید این امر کمک میکنند؟ راهحلهای مناسب برای حل این مشکل کدامند؟ چه گروهها یا نهادهایی بیشترین وظیفه را در راستای حل این مشکل دارند؟ این پرسشها مواردی است که در گفتوگوی دکتر شاهو صبّار، استادیار دانشکدهی مطالعات جهان دانشگاه تهران، دکتر بابک داریوش، استادیار مؤسسهی پژوهشی شیخ بهایی و به مدیریت دکتر احسان شاهقاسمی، دانشیار دانشکدهی علوم ارتباطات دانشگاه تهران در چارچوب آیین نامه کرسی مناظره علمی، در کرسی یونسکو در فضای مجازی و فرهنگ بررسی میشود.
پخش زنده در اتاق مجازی
لینک ورود: