بیست و یکمین نشست کرسی یونسکو:نظریات آموزش و یادگیری سواد مجازی؛ دوفضایی شدن جهان و سواد جامع مجازی یا سواد دوفضایی
بیست و یکمین نشست کرسی یونسکو با سخنرانی خانم منیژه اخوان پیرامون «نظریات آموزش و یادگیری سواد مجازی؛ دوفضایی شدن جهان و سواد جامع مجازی یا سواد دوفضایی»، ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ در تالار ایران دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران برگزار میشود.
چکیده این سخنرانی به شرح زیر است: « در جهان معاصر آنچه بهعنوان مسئولیت بخش آموزش برای آمادهسازی افراد به منظور تبدیل شدن به شهروندان باسواد مجازی درک میشود، مسئولیت پذیرفته شده تمامی فضاهای آموزشی است تا از آمادهسازی و به روزرسانی مداوم دانش، مهارتها، درک و تجربه سواد مجازی در تمامی سطوح آن برای همگان اطمینان حاصل شود. از سوی دیگر، از آنجاییکه آموزش و یادگیری بر اساس انواع ابزارهای ارتباطاتی و منابع در دسترس شکل میگیرد و ساختارهای دانش از ابزارهای فناورانه تفکیکناپذیر هستند، لذا ظهور و گسترش فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطاتی، بازمهندسی رویکردهای نظری مسلط آموزش و یادگیری سواد را به میان میآورد. سه رویکرد مستمر در تاریخ مطالعات حوزۀ آموزش و یادگیری، الف. رفتارگرایی، ب. رویکرد شناختی و ج. ساختارگرایی بوده که با تحولات فناورانۀ اخیر، از یک طرف، اَشکال جدیدی از آموزش و یادگیری در چارچوب رویکردهای نظری مسلط موردتوجه قرار گرفته و از سوی دیگر، «محیط یادگیری» نوظهور، رویکردهای جدیدی را به نظریات آموزش و یادگیری افزوده است.
بر این اساس، در این مقاله ابتدا آموزش و یادگیری سواد مجازی در چارچوب نظریات مسلط رفتارگرا، شناختگرا و ساختارگرا و همچنین نظریۀ اتصالگرا که در ارتباط با محیط یادگیری جدید در فضای مجازی است، مطرح میشود و سپس نقاط قوت و ضعف آموزش و یادگیری در هر یک از این نظریات موردتوجه قرار میگیرد و درنهایت، در چارچوب پارادایم دوفضایی شدن جهان، «رویکرد دوفضایی به آموزش و یادگیری سواد مجازی» به عنوان رویکرد مطلوب و جامع ارائه میشود که علاوه بر اینکه نقاط قوت نظریات مذکور را دارد، پاسخگوی نقاط ضعف و کاستیهای این نظریات نیز است».